Vredesvlucht, Vredeszondag 2016

Herman HuijmansDe Duif, Amsterdam – Uitreiking vredesduif – Toen ik Ghana bezocht, bijna 6 jaar geleden, had ik niet kunnen vermoeden wat daar op dit moment al bereikt zou zijn. Ik ben daar ook wel trots op.

In 2010 bezocht ik mijn zoon die daar woonde en nam een kijkje in een aantal scholen. Ik begreep niet dat goed onderwijs mogelijk was onder de omstandigheden die ik daar aantrof. Ik voelde dat ik iets moest doen. We begonnen met de bouw van een Junior Highschool in een klein dorp in het district Sumbrungu. Na een jaar stond die school er, voorzien van meubilair, boeken en computers.

Effectieve onderwijstechnieken
De wens van de bevolking was: betere leraren die getraind waren en de kinderen goed konden onderwijzen. Er was behoefte aan een trainingscentrum waar leraren bijeen komen en getraind in effectieve onderwijstechnieken. En ook dat centrum kwam er.
Er werden 20 computers geïnstalleerd waar leraren, maar ook studenten op kunnen werken. Wekelijks bezoeken honderden leerlingen het centrum. Ook werden er boeken aangeschaft voor alle scholen.

Na 5 jaar zien we gemotiveerde leraren die beter onderwijs geven en ook meer gemotiveerde leerlingen. De prestaties gaan omhoog: meer leerlingen slagen voor het eindexamen na de Junior Highschool en stromen door naar hoger onderwijs. Ook ouders worden getraind om hun taak in de school management committees uit te voeren.

Upper East Ghana district180 leraren, < 5000 leerlingen
In het district Sumbrungu gaat het om ruim 180 leraren en meer dan 5000 leerlingen. Door het verbeterde onderwijs profiteren zij van betere kansen om zich te ontworstelen aan de armoede. Bovendien is het fijn om te horen dat leraren van de omliggende districten zeer geïnteresseerd zijn en de leraren van Sumbrungu vragen de nieuw verworven kennis en vaardigheden met hen te delen.

Ik voel mij zeer vereerd en erkend, vandaag, bij het ontvangen van de vredesduif in deze gemeenschap.
Herman Huijmans

http://amsterdam-bolgatanga.weebly.com/het-district-sumbrungu.html
www.impulsis.nl
www.edukans.nl

Overleden: Els van Ewijk

Els van EwijkAfgelopen donderdag, op 15 september, des morgens om 8 minuten over 8, is Els van Ewijk vredig ingeslapen in de aanwezigheid van en omringd
door haar drie zonen. Els was 83 jaar oud.

Op de rouwcirculaire staat een tekst die Els ‘meegeeft’ aan haar jongens (en misschien ook een beetje aan ons Duiven):
Een tekst die getuigt van diep geloof, maar ook van dankbaarheid:

“Houdt Gij mijn kinderen vast
Als ik ze los moet laten
En laat altijd Uw kracht
Boven hun zwakheid staan.”

De uitvaart zal plaatsvinden op dinsdag 20 september
om 11.00 uur in de kapel van de begraafplaats Buitenveldert, Fred Roeskestraat 103.
Voorgangers zijn Els’ zoon Paul en Henk Kemper.

Na de viering zal Els worden bijgezet in het familiegraf.
Aansluitend is er gelegenheid tot condoleren.

Hete dagen

Ik rijd om half 2 het dorp Hoogkarspel binnen en het ziet er uit als een Frans plaatsje in de siësta tijd. Weinig mensen wagen zich op straat op de extreem hete septemberdag. En de enkelen die dat doen, vluchten naar de airco van het winkelcentrum en de supermarkt. Wat zit er in de karren, fris voedsel, veel sapjes en de enkeling die nog een bloemetje koopt, kiest iets voor buiten, want de boeketten laten binnen al bijna hun kopjes hangen.
Maar als ik naar de kerk loop, zie ik al weer de fietsen staan van alle vrijwilligers van de soos. En o wonder, daar komen de dames en heren achter de rollator aan om te gaan kaarten, handwerken en knutselen.
Ze worden juichend ontvangen, want niemand verwacht veel volk met dit weer. Ik spreek een van onze gemeenteleden aan en prijs haar om haar moed om door deze warmte over het hete plein naar de kerk te komen.
‘Ach’, zegt ze, ’ het is overal heet’.

Boven de 30 graden
Ik wacht op mijn collega pastor en we praten over de oecumene in ons dorp. Mooie plannen groeien op het heetst van de dag, maar we maken er geen lange sessie van.
Dan naar het verpleegtehuis op ziekenbezoek, daar valt het ook niet mee, gelukkig hebben ouderen het altijd eerder koud dan heet, maar nu is het zitje voor de deur, het konkelplekkie niet te benaderen. Ik kien het zo uit dat mijn helaas zwarte auto in de schaduw staat, maar nog staat de thermometer ver boven de 30 graden.

Door ervaring wijs
Als ik op de volgende hete dag mag mee eten bij Seniores Priores in Westwoud met de ouderen, dan weet ik weer waarom ik zo geniet en zo veel leer van mijn contact met de oudere mens.
Ze nemen het leven zoals het is, door ervaring wijs geworden weten ze dat je niet zo veel kan veranderen en zeker niet aan het weer.

Een mooie herfst gewenst van Ds.Marina
marinaslot@kpnmail.nl

Over/bruggen | West Side Story op z’n A’dam-Noords

over-bruggen-fringeNa maandenlange voorbereiding en keihard repeteren in het bijzondere community theater project in Amsterdam Noord staan onze ‘Duiven’ Natalie Coenradi en Mirjam van Golen eindelijk op de bühne.

Over/bruggen, een concept en onder regie van Anne Stoop, is een Amsterdam-Noordse interpretatie van West Side Story. De zangpartijen zijn vervangen door een karaokemachine en de stiekeme romances op de brandtrap verlopen nu via Whatsapp.
De voorstelling speelt tijdens het Amsterdam Fringe Festival bij de Tanker en de Gele Pomp in het Noorderpark in Amsterdam Noord. Deze oud-benzinepompen liggen aan weerszijden van de autoweg en worden met elkaar verbonden door twee fietsbruggetjes. Op deze bijzondere locatie vertellen acteurs en buurtbewoners het verhaal van twee groepen uit Amsterdam Noord, die elkaar liever kwijt dan rijk zijn.

Resterende speeldata:
Vrijdag 9 september 19.15
Zaterdag 10 september 19.15
Zondag 11 september 16.00 & 19.15

Kaarten à €11,00 zijn te koop via http://amsterdamfringefestival.nl/programma/overbruggen/

Leuk als je komt kijken!

Crew: Anne, Elke, Jeroen, Natalie, Vivian, Freek, Heleen, Mirjam, Luc, Maartje, Hans, Maaike, Patrick, Liza, Paul en Chris

Deze voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het AFK, VSBfonds, BankGiro Loterij Fonds, ilovenoord, voordekunst, Systema Amsterdam, Hot Item en vele andere crowdfunding donateurs.
.   .   .
Deze voorstelling is een productie van broedplaats De Modestraat op het Buikslotermeerplein, in samenwerking met de locaties de Tanker en de Gele Pomp. Al deze plekken functioneren als ontmoetingsplek voor creatieven en buurtbewoners.