Staat de kribbe al klaar?

de-kribbe-2016Wat heb ik toch eigenlijk een ongewoon beroep, al twee maanden ben ik bezig met de kerst, ik zing in twee koren kerstmuziek, ben bezig met de voorbereiding van de kerstzangviering, het kerstdiner in de herberg, het gelegenheidskoor en vier kerstvieringen,
En het gesprek gaat zelfs thuis over of er al een echt kindje Jezus is gevonden in Westwoud en of de kribbe al klaar staat.
Ik geniet ervan dat dit zo is, al die mooie muziek en toch een beetje leven in de verwachting van…
En dat terwijl velen van u met andere voorbereidingen bezig zijn, zoals: wie nodigen we uit met de kerst, of word ìk wel uitgenodigd met kerst? Nemen we een echte kerstboom dit jaar of halen we de kunstkerstboom weer van de zolder? Wat gaan we eten in dat lange weekend, dat begint met de kerstavond op zaterdag? En gaan we naar de kerk die avond en naar welke kerk, naar welke viering?

Glühwein
Soms voelt het ook wel raar zoals nu, ik zit in de kerk van Hoogkarspel te werken. Af en toe heb ik het gevoel dat ik een beetje woon in de kerk.
Als ik bij de supermarkt kom, zie ik veel kerstlekkers liggen en wat luxere producten dan anders, maar ik doe er niks mee.
Mijn kerst ziet er zo uit: na een week van vieringen met jong en oud en voorbereiding om alles tot in de puntjes te laten verlopen, ga ik op kerstavond om 18.00 u naar Westwoud. En dan ben ik lang niet de eerste in die grote RK kerk. De koren staan al klaar en gaan om half zeven zingen. We vieren een prachtige Jongeren en kinderkerst en ik neem gauw een kopje koffie en een kerstbroodje en race naar Hoogkarspel voor de kerstnachtviering met het Byzantijnse koor Indrik.
Als het vredeslicht en het kerstkind zijn aangekomen en aan het eind van de avond de glühwein is uitgeschonken, ben ik klaar. Mooi werk, toch!
Iedereen een mooie en liefdevolle kerst toegewenst en tot in het nieuwe jaar.

Ds.Marina
marinaslot@kpnmail.nl

Over de liefde

Laatst vroeg iemand aan mij waarom ik het in de viering en ook in mijn column altijd over de liefde heb. Ik moest daar even over nadenken.
Het meest voor de hand liggende antwoord is dat er in de wereld zoveel onvrede, haat en oorlog is en dat we daarom wel een beetje tegengif kunnen gebruiken.

Onherbergzame wereld
Nu het Advent is en we de komst van een kind verwachten, een kind dat de wereld iets heel anders heeft gegeven dan waar men op hoopte, kan ik het beter uitleggen.
Neen, Jezus van Nazareth werd geen leider met spierballentaal en manipulaties, geen koning die elke dag moest laten zien wat hij waard was.
Jezus van Nazareth werd mens onder de mensen, met geboortepijn en ter wereld gekomen in een onherbergzame wereld. Hij leefde onder ons en was een mens van vlees en bloed. En toch was hij ook anders.

Zoeker naar liefde en recht
Hij had aandacht voor de mens die hij ontmoette, hij was bezig om mensen bewust te maken van wat ze met zichzelf en met elkaar doen. Dat je de kant op kan gaan van elkaar dwarsliggen, elkaar pijn doen of dat je elkaar kunt helpen, liefhebben.
Dat je kan kiezen voor een leven van liefde, vrede en gerechtigheid of dat je je kan laten leiden door het kwaad, het boze, de schaduw in je zelf.
Ik ben een volgeling van die zoeker naar liefde en recht. Ik probeer zo goed en zo kwaad als het gaat die weg ook te volgen.
Dus gaat het er elke dag bij mij over, over de liefde ….Mij verveelt het nooit.
En u???

Ds.Marina
marinaslot@kpnmail.nl