Trots en blij

Marina Slot in item op RTV N-Holland, 16 januari 2017

© RTV Noord-Holland

Vorige week was ik zomaar even op tv, bij Noord-Hollandse Buurten van RTV Noord-Holland. Omdat ze in ons buurtje in Oud Hoorn langskwamen en daar ook o.a. een dominee met haar vrouw hadden gespot. En tot mijn verbazing en blijdschap kreeg ik de leukste reacties: blije reacties van bewoners van het Noorderlandhuis tijdens de viering van afgelopen donderdag, een telefoontje van een gemeentelid, een lid van de RK kerk op het parkeerterrein in Hoogkarspel, appjes. en reacties op Facebook van collega’s, oud-collega’s, gemeenteleden en parochianen uit Westwoud en Hoogkarspel. Trots en blij dat hun dominee, de dominee van het dorp zo mooi gefilmd is.

Liefde van God
Dat roept dankbaarheid op bij mij, ik voel me onderdeel van het grotere geheel van de kerken en de dorpen…
En ik voel ook dat ik bezig mag zijn met de liefde van God en dat mensen er wat aan hebben in hun dagelijks leven. Niet alleen jullie zijn trots en blij, maar ik ook.
Trots op de mensen in het dorp, op de bijzondere en inspirerende gesprekken, activiteiten en (oecumenische) vieringen, op wat we allemaal hebben bereikt met elkaar in de afgelopen jaren.
De verbinding die er weer is en de gemeenschap die zichtbaar en voelbaar is.
Een van mijn collega’s noemde dat wij toch wel een hechte gemeenschap zijn, en dat doet goed, heel goed. Bedankt! Allemaal!

Ds Marina
marinaslot@kpnmail.nl

Reportage terugkijken op RTV N-Holland (vanaf 08:15)

– – – – – – –

Naschrift bij de vorige column Het wonder van Wittem.
Ik heb aan de kloosterboekhandel mijn column gestuurd met de vraag of ik het boekje over de werken van Barmhartigheid kon betalen.
Als antwoord kreeg ik onderstaande mail terug.

Beste Marina!
Dank voor dit mooie verhaal!
Er zijn nog eerlijke mensen in deze wereld en dit is in inderdaad een wonderlijk verhaal. U komt ongetwijfeld nog eens in Wittem. Dan komt het wel goed. Voor nu schenk ik U dit boekje en hoop dat U nog lang door mag gaan met uw goede en belangrijke werk!
Met veel groeten, G. Prickaerts

Het wonder van Wittem

jaar-van-de-barmhartigheidVlak voor de grote kerstdrukte waren wij even een paar dagen in Limburg en bezochten de abdij van Wittem. De expositie van kerststallen stelde ons in staat om de prachtige, indrukwekkende bibliotheek te bekijken van dit immense klooster.
Vanuit dit klooster is de missie en evangelisatie van Brazilië, Argentinië en Japan grondig aangepakt. En als je nu bedenkt dat er nog 5 broeders wonen in dit gigantische complex, is dat wel een enorme teruggang.
De vieringen in het nieuwe kerkgebouw worden druk bezocht, een groot parkeerterrein vol auto’s en het was dringen bij de reserveringen voor de kerstnacht en kerstochtend vieringen.

Barmhartigheid
Een hele mooie abdijwinkel bevatte prachtige kaarten, kalenders en boeken, up to date theologie, een lust voor het oog.
Eén boekje viel me op omdat het als titel had het ‘Jaar van de Barmhartigheid, tien verhalen als opstap.’ Ik heb het niet opgepakt, maar mijn gedachten gingen er wel naar uit, omdat wij in 2017 als thema voor de oecumenische vieringen in Westwoud de werken van Barmhartigheid hebben uitgekozen.

Wonder
Na een mooie ochtend van kijken in de oudere kapellen en kerken van het klooster, kwamen we thuis in ons logeeradres en wat een wonder! Dat kleine boekje over Barmhartigheid bevindt zich in de tas van mijn vrouw. Ik zeg nog: heb jij dat voor mij gekocht? Maar ze zegt: nee, ik heb alleen kaarten gekocht in de winkel.
Ik kijk in het boekje en zie de inlegger met prijs er nog in zitten.

Is dat nu geen wonder, ik heb een mooi boekje meegekregen en moet ik het nu wel of niet betalen? Want dit wonder kost wat!
Ik wens u een wonderlijk mooi en gezond Nieuwjaar toe en veel Barmhartigheid die je zo maar toevalt. Ik heb ervaring!

Ds. Marina
marinaslot@kpnmail.nl