Groene stem

Het was in 2006 dat ik een hybride auto uitkoos om in te gaan rijden. De kinderen vroegen waarom. Ik zei: “Dit doe ik voor jullie, voor jullie toekomst!“ Deze keuze riep verbazing op…. “Voor ons???” Er was ook blijdschap dat er iemand over hun toekomst nadacht. Mijn stem bij de verkiezingen wordt al meer dan 40 jaar bepaald door de zorg om onze natuur en het klimaat in de wereld.

Klimaatverandering
Het lijkt wel of nu de tijd echt gaat dringen en de gevolgen van klimaatverandering ook in Nederland zichtbaar worden, het eindelijk doordringt tot de mainstream van de politieke partijen. Aanvankelijk was het een ‘linkse’hobby’, maar nu ons Europese continent zich grotendeels aan de Green Deal
verbindt, wordt het klimaat een gedeelde zorg van jong en oud. Ik heb als kind de liefde voor de natuur met de paplepel ingegeven gekregen tijdens de wandelingen met mijn vader door de weilanden van Zuid-Holland. Vogels, bloemen, bomen waren onderwerp van gesprek maar ook de politiek, de kerk, God en mensen werden doorgenomen. Én hoe je omgaat met de aarde, je medemensen en de dieren die ons omringen.

Gras en nog eens gras
Toen bloeide erg nog van alles in de weilanden, paardebloemen, madeliefjes, pinksterbloemen, nu zie ik alleen gras en nog eens gras. Ik maak mij zorgen om onze natuur en daarom laat ik mijn groene stem horen. Jij ook?

Marina Slot
marinaslot@kpnmail.nl

Samen kerk

In Westwoud is er dit weekend iets bijzonders gebeurd. Er zijn zondag zeven nieuwe ambtsdragers bevestigd in de kleine protestantse kerk. Dat is heel wat, want het is in deze tijd moeilijk om nieuwe mensen voor een kerkbestuur te vinden. Jong en oud, ( van 25 jaar tot in de 70 ), vrouw en man voelt zich geroepen om de kerkgemeenschap van dit actieve dorp te ondersteunen. En het meest opmerkelijke is dat twee Rooms Katholieke vrouwen nu ouderling zijn in de protestantse kerk.

Westwoud is Westwoud…
De kerk van Westwoud is klein en moest in mijn tijd als dominee eigenlijk al fuseren, maar Westwoud is Westwoud. Je leeft met elkaar in het dorp, je trouwt als protestant met een katholiek, je bent kind van ouders die, zoals dat vroeger heette, ‘gemengd’ gehuwd zijn. De samenwerking met de RK Kerk van Westwoud ligt meer voor de hand dan protestantse samenwerking met zustergemeente Hoogkarspel.
Er kwamen oecumenische vieringen, jongerenkerstvieringen, de grote RK kerk puilde uit. ‘s Zomers een buitenviering in de tuin van de RK pastorie, ontmoetingsgesprekken in Seniores Priores. De oecumenische schoolvieringen werden weer opgestart.

Wij zijn samen kerk
En dát gaat gewoon door, want als dominee ben je voorbijganger en ondersteun je de richting die de gemeente gaat.
Met grote blijdschap zie ik dat het proces doorgaat ondanks corona, dat de rode draad is: Wij zijn samen kerk. Proficiat!

Marina Slot
marinaslot@kpnmail.nl