Antennes gezocht

Voordat ik dominee werd, had ik nog nooit gehoord van de Nationale Ziekenzondag! Als je in de wereld van de ‘gezonde mensen’ werkt en leeft, is dat een onbekend fenomeen. Want daar is ziekte eerder uitzondering als regel. Een schok ging er door mensen heen in het bedrijf als er iemand ernstig ziek werd en overleed. En dan even daarna gingen we weer over tot de orde van de dag.
Nu weet ik dat in het circuit buiten die werkende mens, er een heel ander leven mogelijk is. Leven met ernstige ziektes, doorgaan tegen de verdrukking in, volhouden tot je niet meer kan en vooral aan de praat blijven. Niet stoppen en erbij gaan liggen. Dat doe je pas als het echt niet meer kan.

Dapper
Wat een moedige mensen kom ik tegen, wat een dappere manier van leven, niet zeuren, niet mopperen omdat je lichaam het eigenlijk niet meer doet. Blij zijn met de kleinste dingen, met de lieve woorden en daden van je kinderen en kleinkinderen. De trouw van je partner als die nog leeft.
De zorgzaamheid van de verzorgenden om je heen in Noorderlandhuis, Nicolaas of van Buurtzorg of de vrijwilligers van de terminale Thuiszorg en al die anderen hier niet genoemd. Wat een kanjers van mensen die altijd maar weer klaar staan.
En dan nog de vrijwilligers van de Zonnebloem, die de zieke, oudere mens een mooie dag bezorgen door hun bezoek, een uitje samen of met een grotere groep. Jarenlang, trouw aan de zijde van degene die jou is toevertrouwd. Ik hoorde hen bij de voorbereiding van de Ziekenzondag zeggen : het wordt te groot, er zijn te veel mensen die we niet meer kennen. En we missen de antennes in de buurt om aan te geven dat er zorg, bijstand, liefde en bezoekje nodig is.

Zonnebloem
Misschien wil jij wel zo’n antenne zijn, als er iemand in jouw omgeving is die weinig aanloop heeft, die niet meer zo mobiel is en een beetje allenig. Of wellicht heb jij nog wel een uurtje over om eens iemand te bezoeken of wat leuks te doen met elkaar.
Maak contact met de afdeling van de Zonnebloem in jouw woonplaats.
Op zondag 11 september de Nationale Ziekenzondag zetten we alle zieken en ouderen in het zonnetje én de mensen die altijd voor hen klaarstaan. Kom je ook om 10.00 u in de protestantse kerk aan het Raadhuisplein in Hoogkarspel? Je bent van harte welkom !

Ds.Marina
marinaslot@kpnmail.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.