Esther Mombo in ‘De Nieuwe Liefde’ en ‘De Duif’

Esther Mombo is een van de belangrijkste Afrikaanse hedendaagse theologen. Deze Keniaanse is lid van de Anglicaanse kerk, prominent lid van de Circle of Concerned African Women Theologians en Dean of Academics aan de St. Paul’s University in Limuru.

“De waarheid van de religie komt in de kleren van de cultuur”, zo omschreef Esther Mombo, hoogleraar theologie, de zoektocht naar de ondersteunende kracht van religies voor vrouwen. Esther Mombo noemt vrouwen ’notoire gelovigen’, zij verlangen naar een andere manier van leven. Vrouwen geloven dat er een andere kracht is die een beter leven belooft, zij zien andere vormen van leiderschap beaamd in de schriften. Er is hoop en verlangen. Het gaat er niet om de Bijbel te lezen op een mannelijke of vrouwelijke manier, maar op een kritische wijze die de bevrijding en transformatie mogelijk maken in ons huidige leven. Vrouwen nemen het gezag om hun dromen te formuleren en om de teksten te lezen vanuit hun verlangen naar een betere wereld. En ze vinden de kracht en de inspiratie daartoe in diezelfde heilige schriften. Een sterk geloof hebben én een krachtig leider zijn, is niet langer meer tegenstrijdig. Religie ondersteunt het leiderschap van vrouwen.

Esther Mombo is in Nederland op uitnodiging van het Platform Vrouwen & Duurzame Vrede, zal zaterdag 17 mei spreken in De Nieuwe Liefde en zondag 18 mei mee voorgaan in de viering van schrift en tafel in De Duif.

— — —

17 mei in De Nieuwe Liefde inspiratiemiddag en avondlezing

18 mei in De Duif mede-voorganger in viering van schrift en tafel

— — —

17 mei, 15:00 uur – Inspiratiemiddag ‘Female leadership’  

–  Interviews met vredesactivistes, een leerhuis voor jongeren, de documentaire: Pray the devil back to hell, life muziek
Alles vrij toegankelijk vanaf 15.00 uur

http://denieuweliefde.com/programmas/open-sessions.312.html

— — —

17 mei, 20:00 uur – Avondlezing door oa. Esther Mombo

‘Female leadership’ – De bevrijdende kracht van het christendom voor vrouwelijk leiderschap

Avondslezing van Esther Mombo met co-referaat van Lieve Troch over de manier waarop bijbelteksten vrouwen stimuleren om op te staan tegen oorlog en geweld en hoe het christendom zo vrouwelijk leiderschap ondersteunt. Ook hier lifemuziek, en het magazine “Een nieuwe kijk op religie en vrouwelijk leiderschap” wordt gepresenteerd en uitgedeeld.
Kosten voor deze avond: 10 euro / 7,50 euro

http://leerhuisenliturgie.nl/programmas/lecture.315.html

— — —

18 mei, 10:30 uur Viering van schrift en tafel. Thema: De EEUWIGE is mijn Licht – Wie zou ik vrezen?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.