Markante mensen

Als dorpsdominee kom ik markante mensen tegen, mensen die een dragende rol in de gemeenschap vervullen. Want in een dorp doen we de dingen met elkaar, leven, boodschappen, mensen redden, begraven, muziek maken, feest vieren, hobby’s uitoefenen, noem maar op.

Gemist
In de laatste weken van het vorig jaar en in de maand januari gingen er een aantal van die markante mensen van ons heen.
Namen worden genoemd in onze kerk, in de vieringen met een korte schets van hun persoon, we bidden voor de familie en voor hen die verlies hebben geleden.
En dan zie je pas wat ze voor de gemeenschap hebben betekend, overvolle condoleance bijeenkomsten, rijen op het parkeerterrein, verdriet bij veel mensen en niet alleen de familie en naaste vrienden. Mensen worden gemist in het dorp.
Maar dan zie je ook dat er een dragende kracht is in de gemeenschap, want de achterblijvers blijven niet alleen, er wordt over nagedacht hoe ze weer in het gewone leven te betrekken en te houden, welke zorg ze nodig hebben.
In een dorp wordt er op je gelet, en er wordt omgezien naar elkaar.

Buurtje
In de stad is dat wat anders, je hebt wel de zorg in de buurt, want in die zin zijn Hoorn en Amsterdam ook opgedeeld in buurten. Maar toch kennen we elkaars kwaliteiten in het dorp sneller. Nu hebben we in de Duif in Amsterdam ook zo’n buurtje met elkaar gemaakt, een buurtje dat zich kenmerkt door de zondagse vieringen en de ontmoetingen onderling op zondag en door de week. Ook in de Duif hebben we een markant mens moeten laten gaan, een van onze oprichters, een drijvende kracht achter de vorming van de oecumenische Basisgemeente.

Grote waarde
Op het gevaar af dat ik mensen niet noem die wel genoemd mogen worden, denk ik toch aan Jaap Wijtman in Westwoud, in Hoogkarspel aan Tini Gorter en Jaap Pereboom en mevrouw Troost van het postkantoor en aan Ton Wiemers in Amsterdam. Mensen die er toe doen in hun omgeving, mensen die hun beste krachten hebben gegeven aan de gemeenschap. Een standbeeld zullen ze niet krijgen en er zal geen straat naar ze worden vernoemd. Maar dat zegt niks over hun grote waarde.

En het is goed om het daar over te hebben, over hun waarde voor ons en voor onze gemeenschap, waar dan ook.

Ik neem in ieder geval mijn petje af!

Ds. Marina
marinaslot@kpnmail.nl

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.