Vredesvlucht, Vredeszondag 2016

Herman HuijmansDe Duif, Amsterdam – Uitreiking vredesduif – Toen ik Ghana bezocht, bijna 6 jaar geleden, had ik niet kunnen vermoeden wat daar op dit moment al bereikt zou zijn. Ik ben daar ook wel trots op.

In 2010 bezocht ik mijn zoon die daar woonde en nam een kijkje in een aantal scholen. Ik begreep niet dat goed onderwijs mogelijk was onder de omstandigheden die ik daar aantrof. Ik voelde dat ik iets moest doen. We begonnen met de bouw van een Junior Highschool in een klein dorp in het district Sumbrungu. Na een jaar stond die school er, voorzien van meubilair, boeken en computers.

Effectieve onderwijstechnieken
De wens van de bevolking was: betere leraren die getraind waren en de kinderen goed konden onderwijzen. Er was behoefte aan een trainingscentrum waar leraren bijeen komen en getraind in effectieve onderwijstechnieken. En ook dat centrum kwam er.
Er werden 20 computers geïnstalleerd waar leraren, maar ook studenten op kunnen werken. Wekelijks bezoeken honderden leerlingen het centrum. Ook werden er boeken aangeschaft voor alle scholen.

Na 5 jaar zien we gemotiveerde leraren die beter onderwijs geven en ook meer gemotiveerde leerlingen. De prestaties gaan omhoog: meer leerlingen slagen voor het eindexamen na de Junior Highschool en stromen door naar hoger onderwijs. Ook ouders worden getraind om hun taak in de school management committees uit te voeren.

Upper East Ghana district180 leraren, < 5000 leerlingen
In het district Sumbrungu gaat het om ruim 180 leraren en meer dan 5000 leerlingen. Door het verbeterde onderwijs profiteren zij van betere kansen om zich te ontworstelen aan de armoede. Bovendien is het fijn om te horen dat leraren van de omliggende districten zeer geïnteresseerd zijn en de leraren van Sumbrungu vragen de nieuw verworven kennis en vaardigheden met hen te delen.

Ik voel mij zeer vereerd en erkend, vandaag, bij het ontvangen van de vredesduif in deze gemeenschap.
Herman Huijmans

http://amsterdam-bolgatanga.weebly.com/het-district-sumbrungu.html
www.impulsis.nl
www.edukans.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.