Vriendendag

Afgelopen week ontdekte ik weer dat voor veel mensen de Koningsdag een vriendendag is geworden. Naast alle leuke, interessante en waardeloze rommel, opruimhandel van de vrijmarkt en de spanning van het koopjes jagen, is er die dag heel wat met vriendengroepen ondernomen, gegeten, gedronken en gefeest.  Op Facebook zag ik ook heel wat voorbijkomen. Maar ook zelf beland ik op Koningsdag ( ik moet nog steeds wennen aan de naam!!) altijd op een terras en dan is het net zwaan- kleef- aan. We begonnen met onze dochter en toen een vriend gebeld en daarna voegden twee vriendinnen zich bij ons. Het is zo gebeurd en het is altijd een spontaan gebeuren.

Spekglad
Goed om elkaar te zien en te spreken, want onze vriend was door het oog van de naald gekropen: hij had een ernstig auto-ongeluk gehad in de Italiaanse bergen. Van de weg geraakt bij een regenbui na lange droogte, het gevolg was een spekgladde weg en hij lag binnen de kortst mogelijke tijd onderaan de berg met veel terrassen. Van zijn nieuwe auto bleek niet veel meer over te zijn. Ik had bijna een 2e column geschreven met de titel ‘Het is goed afgelopen’
Op zo ’n moment gaat er zoveel door je heen, het had ook anders af kunnen lopen en dan hadden we niet zo gezellig bij elkaar gezeten.

Vriendschap is iets bijzonders, het is anders als partnerschap, maar vrienden zijn onmisbaar. Ze kennen je vaak een lange tijd, en ze kennen je dikwijls intensief, want met vrienden maak je wat mee. In goede en in kwade dagen ben je bij elkaar en staat elkaar terzijde.

Veilige haven
Ik sprak deze week ook mensen die hun vriend hebben verloren, en dan praat je over een periode die je afsluit, herinneringen die opkomen aan lief en aan leed. Aan dat jij er voor die ander moest zijn, maar ook dat die ander er voor jou was. Aan vrienden heb je soms ook veel te danken, een huis, een plek, een veilige haven waar je even rusten kunt.
En dat mag je best eens vieren, want het is niet zomaar dat mensen met je meelopen, jaren met je door het leven gaan. En soms ben je wel eens een beetje narrelig op elkaar of je wilt hem of haar effe niet zien of horen. Want je laat je nog wel eens gaan in vriendschappen, daar moeten ze tegen kunnen. Ik heb met mijn beste en oudste vriendin afgesproken dat we nooit meer ruzie maken, zeker geen ruzie waarbij je bij elkaar wegloopt, want dat is zonde van onze tijd die we samen hebben.

Zo werd die Koningsmiddag op dat terras een bijzondere middag, we hadden wat te vieren, onze vriendschap en dat we met elkaar door gaan.

En de zon scheen en de wijn was lekker…..

Ds Marina                             
marinaslot@kpnmail.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.